Uitgebreide Curriculum van Paul (CV)    
 

Paul Steegmans werd geboren op 3 juli 1957 te Hasselt, waar hij nog steeds woonachtig is.
In 1980 behaalde hij aan het Lemmensinstituut te Leuven het diploma " Laureaat piano en muziekopvoeding" en in 1985 een eerste prijs fuga.
Vanaf 1981 volgde hij vervolmakingscursussen voor piano bij A. De Groote,  J. De Tiège in België en J. Franssen in Nederland en begon hij als solist, begeleider en improvisator te concerteren in verschillende Europese  landen zoals Duitsland, Zweden en Engeland.
Video 1
Paul Steegmans

De concertpraktijk van Paul Steegmans bestaat vooral uit het begeleiden van zangers en koren en hij heeft hiermee heel wat reputatie verworven. De kamermuziek beoefent hij met bekende musici als Willy Appermont, Ludo Claesen, Andreia van Schaick, Lien Haegeman en Hugo Severi, vaak met eigen werk. Hoewel hij pianist van opleiding is improviseert en begeleidt hij ook op orgel hetgeen op C.D.’s en  radio‑ en televisieprogramma's van de BRTN te beluisteren is.

  Talrijke concerten met dirigent en percussionist Ludo Claesen, het Sint‑Maartenkoor van Stevoort‑Hasselt en het koor Jubilate van Lanaken resulteerden in enkele CD's met verschillende composities van zijn hand zoals “Psalm 84”, “Wees gegroet”, “Kinderen zwijgt”. Ook op andere C.D.’s waaronder “Europese kerstliederen uit Oost en West” (Lemmensinstituut) en “Virga-Jesse floruit (Virga-Jessefeesten Hasselt) kan men een 10-tal koorwerken terugvinden.  
 

Componist Paul Steegmans werd meermaals bekroond voor zijn piano‑ en orgelwerken, gitaarstukken en kamermuziek. Zo is hij laureaat van de compositiewedstrijden "Baron Flor Peeters" en Cantabile (deze laatste tweemaal) en behaalde hij de prijs "Albert de Vleeschouwer". Zijn compositiestudies aan het K.V.M.C. te Antwerpen bij W. Kersters rondde hij in 1993 af met een eerste prijs compositie.

Veel succes haalde hij met het” Trio voor strijkers”,  het “Concertino voor piano en strijkers”, de “4 Preludes voor symfonieorkest” en “Psalm 84 voor koor, orgel en 4 trombones”. Dit werk werd door Sabam speciaal gekozen voor het slotconcert te Val-dieu ter gelegenheid van het internationaal congres van auteursverenigingen. Voor zijn creaties mocht Steegmans rekenen op uitmuntende vertolkers als Guido en Leo De Neve, Andreia van Schaick, Lien Haegeman, Johan Hermans, Robert Luts, het Kegelstatt‑trio ,het Glazounovkwartet en het trio Ars Nova. Orkestwerken werden gecreëerd door het Nieuw Vlaams Symfonieorkest, Chapelle Loraine, het Symfonieorkest van het Lemmensinstituut en het Kerkraads Symfonieorkest, het Brabants strijkorkest “Musica Ducis”  met de dirigenten Ludo Claesen , Edmond Saveniers en Herman Engels.

 
 
   
muziekfragment: Psalm 84 voor koor, 4 trombones en orgel
   
 

Paul Steegmans ,vennoot bij Sabam sinds 1980, zet zich ook in voor projecten met eigentijdse Vlaamse muziek. Zo componeerde en bewerkte hij voor het interdisciplinair project van het muziekonderwijs “Het eiland van Emma”, organiseerde en componeerde hij voor het concert “Hasseltse componisten” en voor “Jubileum-C.D. 50 jaar Academie voor muziek, woord en dans te Genk”.
In opdracht van het “Internationaal pianofestival Fréderyk Chopin” te Gent componeerde hij zijn “12 Chopin-variaties” waarin hij romantiek en eigentijdse klankkleuren verzoende. Om de 7 jaar schrijft hij ook muziek voor de Hasseltse Virga-Jessefeesten: zo ontstonden reeds 8 orkestrale dansen voor de processie en vele bewerkingen van liederen van Paul Schollaert, directeur van het Lemmensinstituut. In 1998 werden 2 cantates gecreëerd  nml. “Bijbelse vrouwen” en  “Psalm 8” en dit in opdracht van de Limburgse koren Cantus Vocum o.l.v. Leo van Nevel en Laetare musica o.l.v. Patrick Windmolders.
De creatie van Psalm 8 vond plaats ter gelegenheid van een  verjaardagsconcert van de componist waarop talrijke werken van Steegmans werden uitgevoerd naast inspiratiebronnen zoals Van Nuffel, Nees, Poulenc en Schollaert. In het zelfde jaar was hij te horen in het programma “Muziekkabinet”
van radio 3 waarin hij uitvoerig zijn composities toelichtte.

In 1998 verscheen ook de C.D. “a portrait of Paul Steegmans” uitgevoerd door vrienden-musici uit de Limburgse provincie samen met de componist. Het is een bloemlezing van vroeger gecomponeerde werken met invloeden van jazz,  filmmuziek en folklore

 
 

In opdracht van ‘De internationale koorwedstrijd van Maasmechelen” componeerde hij de opgelegde werken voor de wedstrijd van 1999 en in opdracht van  EPTA schreef hij de plichtwerken voor de tweejaarlijkse  internationale wedstrijd piano-vierhandig .

Een concerto voor 2 piano’s en strijkorkest met Bach-motieven werd door de componist samen met Willy Appermont en het Brabants strijkorkest “Musica Ducis” o.l.v. Herman Engels gecreëerd  op 12 oktober 2000  ter gelegenheid van een Bach-concert.

In oktober 2001 verzorgde het kamerkoor Dodecachordon o.l.v. Marcel Lambrichts verschillende concerten rond de koormuziek van Paul Steegmans “Paul Steegmans centraal” en dit in verschillende provincies.

 
 
   
muziekfragment: Baile uit Canciones de Amor
   
 
 

Op 5 en 6 september 2003 werd zijn oratorium “Stad van Vrede” voor sopraan, tenor, recitant, koor en symfonieorkest met succes o.l.v. Ludo Claesen uitgevoerd te Hasselt en Maastricht. Klara zond dit werk uit op 11 november 2003 in het teken van de wereldvrede.

In november 2007 organiseerde het Jong Kathedraalkoor Stevoort o.l.v. Claudine Martens een concert ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de componist. Op het programma stonden kinderliederen en kamermuziek die de componist met bevriende musici uitvoerde.

 
 
   
Video 2 Paul Steegmans
   
 
  Sinds 1989  is hij lid van het comité zevenjaarlijkse Virga-Jessefeesten te Hasselt en sinds 2003 maakt hij deel uit van de artistieke werkgroep van de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen.
Hij is jurylid van de tweejaarlijkse compositiewedstrijd Cantabile en van de driejaarlijkse wedstrijd voor jeugdstrijkorkesten “Pro Archi” in Nyiregyhaza (Hongarije). In juli 2008 en 2009 was hij jurylid van de internationale koorwedstrijd “Seghizzi” te Gorizia.
 
 
   
Video 3 Paul Steegmans
   
 
 

Op 27 en 28 augustus 2010 voerde hij, ter gelegenheid van de Virga Jessefeesten, samen met de pianisten Willy Appermont, Jean-Marie van Broeckhoven en Ludwine Thoelen de klavierconcerto's van J.S.Bach uit. Deze werken voor 2 , 3 en 4 piano's werden begeleid door het Limburgs strijkkwartet.

De composities van Steegmans worden uitgevoerd tot in Japan, Taiwan, Finland, Litauen,  Costa Rica en Cuba. In dit laatste land verzorgde hij samen met het nationaal koor een concert met eigen composities.

In november 2011 werd hij samen met pianist Willy Appermont uitgenodigd door de Hogeschool “ Instituto Superior Dom Alfonso III ” in Loulé (Algarve) voor optredens, lezingen en masterclasses. Tevens gaf hij een orgelconcert in de Kathedraal van Faro met o.a. eigen composities en improvisaties. In oktober 2015 werd hij weer met pianist Willy Appermont in Portugal (Porto) uitgenodigd voor een concert met 2 piano's. 2017 was een druk jaar voor Paul Steegmans. Als lid van het comité Virga Jessefeesten bewerkte hij liederen van Paul Schollaert voor de CD "7 maal 7 zingen voor de Virga Jesse" en voerde ze ook uit samen met het Kathedraalkoor Hasselt o.l.v. Ludo Claesen. Daarenboven bracht hij de tweede versie ten gehore van zijn oratorium 'Stad van Vrede' met het zelfde koor en een ensemble ad hoc. In oktober voerde het koor Pro Cantione o.l.v. Jan Peeters de cantate 'Bijbelse Vrouwen' uit in een programma waar de muziek van Paul Steegmans centraal stond. Paul Steegmans was sinds 1980 als leraar piano en begeleiding verbonden aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Genk. 25 jaar lang was hij tevens gastprofessor harmonie en praktische harmonie aan het Lemmensinstituut te Leuven.

 

   
Terug naar boven^
<Terug naar de vorige pagina

 

Copyright © 2019 www.paulsteegmans.com